Bron: AD Amersfoort
De gemeenteraad van Amersfoort blijft voorlopig fysiek bijeen komen. Een verzoek van de politieke partijen Amersfoort2014 en Burger Partij Amersfoort (BPA) om weer vanachter het scherm besluiten te nemen, werd dinsdagavond door onvoldoende collega-raadsleden gesteund.
VVD, D66, GroenLinks, CDA, PvdA en ChristenUnie (samen 29 van de 39 zetels) stellen het belang van een goed debat hiermee boven het belang van drie raadsleden, die aangeven gedurende de coronapandemie niet fysiek bijeen te willen komen. Deze raadsleden, Ben Stoelinga (Amersfoort2014) en Ralph Langendam en Hans van Wegen (BPA), behoren tot de risicogroep óf hebben gezinsleden die tot de risicogroep behoren.
Om op anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen vergaderen, maakt de gemeenteraad sinds juli gebruik van de Prodentfabriek als vergaderlocatie. Volgens de voorstanders van het fysiek vergaderen, biedt deze plek alles om ‘coronaproof’ bijeen te kunnen komen. ,,De rijksoverheid heeft de politiek niet voor niets één van de urgente beroepstakken verklaard”, aldus D66-fractievoorzitter Tyas Bijlholt. ,,Digitaal debatteren blijkt vaak zo lastig, dat de besluitvorming er wat ons betreft door in het geding komt.”
De beperkingen zijn niet zo groot, dat je het als gemeenteraad een aantal leden onmogelijk mag maken om hun stemrecht uit te oefenenBen Stoelinga, Amersfoort2014
Stoelinga realiseert zich absoluut dat besluiten nemen vanachter het scherm beperkingen kent. ,,Maar die beperkingen zijn niet zo groot, dat je het als gemeenteraad een aantal leden onmogelijk mag maken om hun stemrecht uit te oefenen.” VVD-leider Flikkema haalde aan dat Stoelinga, Van Wegen en Langendam zich gedurende de crisis ook zouden kunnen laten vervangen door partijgenoten die geen problemen hebben met fysiek bijeenkomen, maar volgens het gelegenheidstrio kan dat niet.
Hybride
Volgens alle 39 raadsleden zou het voor iedereen het eerlijkst zijn als ieder raadslid de keuze had om digitaal óf fysiek deel te nemen aan een vergadering. De wet staat dat nu niet toe. De gemeenteraad nam daarom unaniem een voorstel aan dat burgemeester Bolsius opdraagt de minister van Binnenlandse Zaken te vragen die wet te veranderen.