Bron: De Stadsbron
Hoe duidelijk de juridische status van een bindend advies ook is, voor de gemeente Amersfoort blijft het nog even wachten om te erkennen dat de stad een zware nederlaag heeft geleden in de jarenlange strijd met bouwer en ontwikkelaar Hans Vahstal.
De gemeenteraad wilde dinsdagavond die uitspraak niet doen. Het wachten is op extra informatie van het college van burgemeester en wethouders, dat nog zoekt naar andere opties dan vele miljoenen overmaken naar de bankrekening van Vahstal en zijn bedrijven. ,,De zaak loopt al sinds de jongste gemeenteraadsleden naar de lagere school gingen,” zei raadslid Ralph Langendam van de Burger Partij Amersfoort (BPA), die wil dat het stadsbestuur zich neerlegt bij de eindbeslissing van de arbiters. Dat betekent erkenning dat de stad Vahstal de bouw van 244 woningen door de neus heeft geboord, en dat de bijbehorende schade inclusief wettelijke rente moet worden vergoed.
Niet zo snel, was de boodschap van wethouder Hans Buijtelaar: ,,Het is nu niet in het belang van de gemeente als de raad richtinggevende uitspraken doet. Daarmee zou u de juridische positie en handelingsruimte van de gemeente benadelen.” Hij zei ook dat er nog andere procedures lopen, waaronder verzoeken van Vahstal om uitspraken in andere procedures te vernietigen. Dat gaat over de marktsector waarin de afspraken met Vahstal over te bouwen woningen waren gemaakt. Onvoldoende bewegingsruimte om nu te oordelen, vonden alle raadsfracties behalve de BPA dinsdag, en daarmee was voor Langendam en zijn fractiegenoot Hans van Wegen duidelijk dat ze toch geduld moesten hebben.
Motie in de map
De motie ging weer in de map en de bokshandschoenen blijven klaarliggen voor de volgende ronde, komende week. Dan zal er meer informatie liggen vanuit het college van b. en w., zoals al beloofd. Menno Fousert van Amersfoort 2014: ,,Op dit moment weten we niet of een uitspraak doen in het belang is van de gemeente, maar we weten ook niet of het belang van de gemeente de afgelopen jaren wel is gediend. De onderste steen moet boven komen.”
Langendam, die eerder zijn verwondering had uitgesproken dat het college na zoveel jaren nog tijd nodig had om de volgende stap te beoordelen, herhaalde nog maar eens dat een bindend advies de betrokken partijen bindt, en dat verder uitzoeken voor de BPA neerkomt op kostbaar tijdrekken ,,De uitkomst verandert niet. Tijdrekken is niet in het belang van de gemeente. Wat ons betreft is de informatie er al. Ik geef de andere partijen in overweging goed na te gaan wat de betekenis van een bindend advies is.”